Eind november heeft de Rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in een zaak aangespannen door Apple tegen verkopers van imitatie Apple accessoires. Deze zaak is onder andere opvallend omdat de personen al sinds 2015 actief waren.
Uit het vonnis blijkt dat de gedaagden tussen 2015 en 2021 als VOF actief waren met drie eigen websites en de verkoop op BOL. In 2021 zijn de domeinnamen overgedragen aan een BV waar de verdachten weer de aandeelhouders van waren. De VOF werd opgedoekt.
Het aanbod heeft al die jaren bestaan uit imitatie Apple accessoires en de productnamen kwamen terug in de gebruikte domeinnamen. Apple kreeg redelijk snel in de gaten dat er iets niet in orde was. Een jaar na de eerste website online kwam zijn testaankopen gedaan, daarbij is vastgesteld dat het om nepproducten ging. Zoals gebruikelijk bij dit soort constateringen volgt er dan een sommatiebrief. De verkopers worden opgeroepen de inbreuken op de intellectuele eigendomsrechten te staken en volledige rekening en verantwoording af te leggen.
Veel succes had die brief en het daarop volgende overleg niet. De personen voldeden niet aan het verzoek, de handel ging gewoon door. In 2018 deed Apple een volgende testaankoop op een andere website en ontving imitatie airpods. Weer volgende een sommatiebrief en omdat daar geen reactie op kwam is die nog een paar keer nagestuurd.
Douane
Dat het hier niet om zo maar een paar wederverkopers gaat blijkt wel uit wat daarna gebeurde. Tussen 2019 en 2021 onderschepte douane in Nederland en België meerdere zendingen bestemd voor de webshops. De aantallen staan in het vonnis genoemd, alle zendingen zijn op last van Apple vernietigd. Ondanks dat uit de markt halen van imitatie kabels, laders en dergelijke ging de verkoop gewoon door. In 2022 was het geduld van Apple op. De dagvaardingen vielen in juli op de mat. Het heeft vervolgens meer dan een jaar geduurd eerder rechter kwam tot een uitspraak.
Die uitspraak lijkt een kleine tegenvaller voor Apple, want de rechter staat geen voorschot van 40.000 Euro op de schadevergoeding toe. Dat wil niet zeggen dat de handelaren vrij uit gaan. Ze worden om te beginnen hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de schade die Apple heeft geleden. Daarnaast moeten ze binnen een maand een compleet overzicht opleveren, met meer dan de kosten en opbrengsten. Ook van alle zakelijke partijen die voor de inkoop en verkoop zijn ingeschakeld moeten de contactgegevens worden verstrekt.
NAW van wederverkopers
In het vonnis staat het iets anders geformuleerd, maar dat is naast de later op te maken schade wel het belangrijkst. Gelet op de enorme aantallen die zijn onderschept is het goed mogelijk dat een deel van de goederen is doorverkocht aan andere handelaren. Daarvan liggen de NAW en andere gegevens inmiddels waarschijnlijk bij Apple. Je voelt op je klompen aan dat Apple met die contactgegevens aan de slag zal gaan. Mocht je tussen 2015 en 2022 Apple accessoires hebben ingekocht via een andere dan de gebruikelijke route, dan kan daarover dus een vervelende brief op de deurmat belanden.